Over Stella Bergsma

Stella Bergsma (1970) is schrijver, opiniemaker en frontvrouw van de band Einsteinbarbie. In 2014 verscheen haar bundel Cupcakes met gedichten en songteksten bij uitgeverij Lebowski en in 2015 vertaalde ze gedichten van Charles Bukowski, voor de bundel 'De Laatste Nacht van de Aarde'.

PUSSY ALBUM
In maart 2016 verscheen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar Bergsma's debuutroman Pussy Album, een spraakmakend boek, dat haar in één klap op de kaart zette in literair Nederland.

"Bergsma kan schrijven, en als je dat kunt mag alles."
Sylvia Witteman, de Volkskrant

"Stella Bergsma is de grootste taalvernieuwer van 2016."
A.F.Th. van der Heijden

"Geweldig boek. Wat een stijl. Wat een kracht. Wat een zelfverlies. Wat een humor. Wat een seks. Lees dit vuige taalbombardement."
Ronald Giphart

'Tragisch beladen, originele woordkunst. Een feest om te lezen."
Jeroen Vullings, Vrij Nederland

Meer over Pussy Album >>

COLUMNS
Stella schrijft columns voor onder meer de Volkskrant, HP/De Tijd, NTR, Opzij, Linda en verschillende websites, over politiek, actualiteiten, seks en andere ongemakkelijke zaken.

Stella's columns bij HP/De Tijd >>
Stella's columns bij de Volkskrant >>

 

NOORT, VERBAAN & BERGSMA
Een hittezoekende drietrapsraket van tekst, seks en rock ‘n’ roll: Bestsellermachine Saskia Noort, actrice en columnist Georgina Verbaan en dichteres en feministe fatale Stella Bergsma touren als de Grote Literaire Drie langs de Nederlandse zalen en festivals. Zij waren onder meer te zien op Lowlands, Film by the Sea en LINDA Festival.

Meer over Noort, Verbaan & Bergsma >>

 

EINSTEINBARBIE
Met haar band Einsteinbarbie mixt Stella pop, rock en hiphop tot haar eigen hallucinogene, unbeschreiblich weibliche cocktail.

Bezoek de webiste van Einsteinbarbie >>


Sletvrees
Stella is de bedenkster van de term 'sletvrees'. Het woord omschrijft de angst en het schuldgevoel bij hedendaagse vrouwen rondom het uiten van hun seksualiteit. Sunny Bergman heeft de term gebruikt als titel voor een documentaire en boek. Het woord was genomineerd voor woord van het jaar 2013 en het werd in 2014 opgenomen in de Van Dale.